Menü
EN | DE | PL | HU | HE

(www.vocationalqualification.net)

A VQTS (Vocational Qualification Transfer System) kísérleti projekt célja, hogy rendszerezett eljárást hozzon létre, amely biztosítja a szakképesítések nemzetközi szinten történő átvételét (kompetenciák és készségek tekintetében) annak érdekében, hogy növelje a mobilitást a szakoktatásban és –képzésben egy “közös valuta” egész Európában való használatával. A honlap többek között számos kiadványt és referenciát tartalmaz a VQTS modellről és annak alkalmazásáról az oktatási gyakorlatban.

(A 3srl (AT) által koordinált európai projekt)

(www.euVETsupport.eu)

A tanulási eredményorientált megközelítés gyakorlati alkalmazását elősegítő portál, az európai oktatás és képzés különböző alkalmazási területeire létrehozott EKK és ECVET európai eszközök terén.

(A DEKRA Akademie GmbH (DE) által koordinált európai projekt)

(lásd https://ec.europa.eu/ploteus/hu/home)

Referenciaeszköz a nemzeti, nemzetközi és szektorális szinteken kidolgozott képzési rendszerek képesítési szintjeinek leírására és összehasonlítására. Az EKK nyolc szintet határoz meg, amelyek az alapvető tudástól, készségektől és kompetenciáktól egészen a legmagasabb szintű egyetemi, szakmai és szakoktatásig és -képzésig a képesítések egész skáláját öleli fel. Az EKK a képesítési rendszerek fordítóeszköze.

(Forrás: CEDEFOP (2014). Terminology of European education and training policy. Luxemburg: Publication Office of the European Union, http://www.cedefop.europa.eu/hu/publications-and-resources/publications/4117).

(lásd: http://www.ecvet-team.eu/en vagy http://www.euvetsupport.eu/)

Az ECVET a képesítést szerezni kívánó személyek tanulmányi eredményei átvitelének, elismerésének és adott esetben összegyűjtésének technikai kerete. Az ECVET-eszközök és -módszertan a következőket foglalja magában: a képesítések tanulmányi egységekkel való leírása a hozzájuk rendelt pontokkal együtt, átviteli és összegyűjtési folyamat, valamint kiegészítő dokumentumok, például tanulmányi megállapodások, eredményjegyzékek és ECVET felhasználói útmutatók.

(Forrás: CEDEFOP (2014). Terminology of European education and training policy. Luxemburg: Publication Office of the European Union, http://www.cedefop.europa.eu/hu/publications-and-resources/publications/4117).

(lásd: https://ec.europa.eu/esco/portal/home)

Az ESCO a Készségek, Kompetenciák, Képesítések és Foglalkozások többnyelvű európai osztályozása. Meghatározza és kategorizálja az uniós munkaerőpiacon, oktatásban és képzésben releváns készségeket, kompetenciákat, képesítéseket és foglalkozásokat. 22 európai nyelven elérhető. A rendszer foglalkozási profilokat hoz létre, amelyek megmutatják a foglalkozások, készségek, kompetenciák és képesítések közötti kapcsolatot. Az ESCO nyílt formátumban ingyenesen elérhető bárki számára.

A legfontosabb uniós jogszabály a szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36/EK irányelv (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=CELEX:32005L0036&from=HU). Az irányelvet a 2013/55/EU irányelv módosította (http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/HTML/?uri=URISERV:c11065&from=HU).