Menü
EN | DE | PL | HU | HE

Τι θέλουμε να πετύχουμε…

Η κινητικότητα στην αγορά εργασίας και η σχετική αναγνώριση των ξένων τίτλων σπουδών είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν αφορά επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς αυτός είναι τομέας που πάσχει από σοβαρή έλλειψη πιστοποιημένων επαγγελματιών. Επίσημη αναγνώριση των τίτλων σπουδών των ξένων επαγγελματιών είναι βασική προϋπόθεση για απασχόληση στο επίπεδο των προσόντων τους και για ικανοποιητική αμοιβή.

Για να δρομολογήσουμε και να καθορίσουμε διαδικασίες αναγνώρισης στον τομέα της υγείας, που να είναι συγκρίσιμες μέσα και ανάμεσα στα κράτη μέρη της ΕΕ και άρα να στηρίξουμε την διασυνοριακή κινητικότητα των επαγγελματιών υγείας, το πρόγραμμα HCEU αναπτύσσει εργαλεία και όργανα εφαρμόσιμα σε διαφορετικά εθνικά περιβάλλοντα μέσα στις διαδικασίες διακρατικής αναγνώρισης και βασισμένα στην επαγγελματική πρακτική ως βάση σύγκρισης. Το πρόγραμμα κατά κύριο λόγο εστιάζει στα επαγγελματικά προφίλ της «νοσηλευτικής» και της «φροντίδας ηλικιωμένων». Τα αποτελέσματα του HCEU εξοπλίζουν τις Αρχές αναγνώρισης, τους εργοδότες, τους υποστηρικτικούς οργανισμούς και τους επαγγελματίες υγείας, που μεταναστεύουν, με ουσιαστικά και βοηθητικά εργαλεία για τις διαδικασίες αναγνώρισης.

Τα προϊόντα του HCEU βασίζονται στην προσέγγιση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και σε ισχύοντα όργανα όπως το ECVET και το ESCO και θα χρησιμοποιήσουν την καλά μελετημένη και πολυβραβευμένη προσέγγιση VQTS σαν κοινή βάση για σύγκριση και διακρατική αναγνώριση. Το πρόγραμμα HCEU χρησιμοποιεί την προσέγγιση της μήτρας VQTS στο πλαίσιο της σύγκρισης και αναγνώρισης τίτλων σπουδών υγείας, που αποκτούνται μέσα σε διαφορετικά μαθησιακά συστήματα από το επίσημο εθνικό σύστημα τίτλων σπουδών. Το όλο σύνολο από μήτρες, εργαλεία, όργανα, σχεδιαγράμματα και οδηγίες μαθημάτων, που είναι απαραίτητα για να εφαρμοστεί πρακτικά η προσέγγιση VQTS στην διασυνοριακή κινητικότητα των εργαζομένων υγείας, εφαρμόζεται στα επαγγέλματα κλειδιά του νοσηλευτή και του φροντιστή ηλικιωμένων και παρεμφερείς εξειδικεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο ένα αντικειμενικό και μεταφέρσιμο σύνολο εργαλείων με ισχύ σε όλη την Ευρώπη προετοιμάζεται ξεχωριστά από ένα συγκεκριμένο (εθνικό) πλαίσιο επίσημων τίτλων σπουδών.